Contacte

Home / Contacte

Întrebări frecvente

Aveți întrebări?

Programul de lucru a CS Drochia

Luni-vineri

08.00- 17.00

Sâmbătă

08.00-13.00

Duminică

Zi liberă

 

MODALITATEA DE SCHIMBARE A MEDICULUI DE FAMILIE:

Stimați vizitatori, dacă V-ați schimbat locul de trai, sau pur și simplu doriți să Vă înregistrați la alt medic de familie din cadrul CS Drochia, mai jos sunt descriși pașii necesari.

Pașii respectivi sunt extrași din Regulamentul privind înregistrarea persoanei la medicul de familie din instituția medico-sanitară ce prestează asistență medicală primară în cadrul asigurării obligatorii de asistență medicală.

Noțiuni utilizate:

  • IMS AMP – instituția medico-sanitară ce prestează asistență medicală primară în sistemul asigurării obligatorii de asistență medicală;
  • CNAM – Compania Națională de Asigurări în Medicină;
  • AT – Agenția teritorială a Companiei Naționale de Asigurări în Medicină;
  • reprezentant AT – angajatul Agenției Teritoriale a Companiei Naționale de Asigurări în Medicină în raza de activitate a căror se află IMS AMP.

Este important de știut:

  • Dacă opțiunea persoanei este pentru un medic de familie ce deservește un alt teritoriu, decât cel în care persoana are locul de trai, persoana va asigura deplasarea medicului de familie și/sau asistentului medical la locul său de trai, ori de câte ori aceasta este necesară.
  • Schimbarea medicului de familie și IMS AMP este posibilă pe tot parcursul anului, dar nu mai devreme de 6 luni de la ultima schimbare / înregistrare primară, cu excepția cazurilor când persoana și-a schimbat locul de trai în altă localitate / sector.
  • Drept temei pentru confirmarea înregistrării la medicul de familie pentru IMS AMP servește cererea de înregistrare la medicul de familie din cadrul IMS AMP în sistemul asigurării obligatorii de asistență medicală, formularul nr.1-33/c (în continuare – cerere), înregistrată în sistemul informațional.

Dacă persoana solicită schimbarea medicului de familie și IMS AMP fără a schimba locul de trai, precum și dacă persoana își schimbă locul de trai, înregistrarea se va efectua după cum urmează:

  1. cererea completată de către solicitant (rubricele 1-7) și acceptată de către medicul de familie (rubrica 8) se prezintă personal de către solicitant reprezentantului AT CNAM ( bd. N. Testemiţanu, nr. 4/1, bir.112 (clădirea Centrului de Sănătate). 0(252)2-45-09. 08.00-17.00 pauza: 12.00-13.00);
  2. reprezentantul AT CNAM în termen de 5 zile lucrătoare verifică corectitudinea completării cererii și efectuează schimbările în sistemul informațional, completează rubrica 9 din cerere și aplică ștampila;
  3. reprezentantul AT CNAM transmite cererea către persoana responsabilă din cadrul CS Drochia și informează solicitantul și CS Drochia despre modificările efectuate, în termen de până la 10 zile calendaristice.

Cerere de înregistrare la medic (formular nr. 1-33/c)

Să vă programați la medicul dvoastră de familie la nr.de telefon 025223031.

Medicamentele compensate sunt preparatele achitate parţial sau integral de Compania Naţională de Asigurări în Medicină (CNAM).

Acestea sunt prescrise în tratamentul de durată în condiţii de ambulator, precum şi în tratamentul episodic efectuat în staţionare de zi, cabinete de proceduri, la domiciliu.

De medicamente compensate beneficiază:
  • copiii de până la 18 ani;
  • gravidele (pentru profilaxia şi tratamentul anemiilor, profilaxia malformaţiilor);
  • persoanele cu boli acute şi cronice, precum: diabet zaharat şi complicaţiile lui, anemie, astm bronşic, boli cardiovasculare, oftalmologice, respiratorii, psihice şi neurologice, endocrine, ale sistemului digestiv, ale aparatului urinar, boli rare ca epidermoliza buloasă, scleroza multiplă, mucoviscidoza, miastenia gravis, boli de sistem şi autoimune, depresia, boala Alzheimer.
Din 1 februarie 2019 persoanele asigurate beneficiază de medicamente oferite gratuit. Pe lângă acestea, cetățenii au acces și la preparate compensate parțial.

Copiii cu vârste de până la 18 ani beneficiază de medicamente compensate integral.

Reţeta pentru medicamentele compensate este prescrisă de medicul de familie sau, după caz, de medicul pediatru, endocrinolog, psihiatru, neurolog. Vedeţi aici modelul de reţetă.
Medicul scrie pe reţetă denumirea comună internaţională, adică substanţa activă – principalul component al medicamentului care tratează boala. Medicamentele din farmacie au denumire comercială, care poate fi aceeaşi cu denumirea comună internaţională a preparatului sau poate avea altă denumire, inventată de producător. Solicită farmacistului să prezinte toată gama de medicamente cu aceeaşi substanţă activă, pentru a putea alege medicamentul la preţ convenabil.
Medicamentele compensate sunt prescrise pentru:
  • trei luni, în tratamentul de durată în condiţii de ambulator;
  • cel mult o lună, în tratamentul acordat în sala de tratamente/staţionar de zi, cabinete de proceduri şi la domiciliu.
Paşii necesari pentru a beneficia de medicamente compensate:
  1. Să fii înscris/ă la un medic de familie.
  2. Să fii asigurat/ă medical.
  3. Pe o reţetă este scrisă denumirea comună internaţională a unui singur medicament.
  4. Prezintă în farmacie reţeta şi buletinul de identitate sau certificatul de naştere ori formularul 09.
  5. La prezentarea rețetei, farmacistul va propune în mod obligatoriu medicamentul oferit gratuit. Dacă refuzi preparatul  respectiv, vei fi informat despre medicamente disponibile, compensate parțial.
  6. La farmacie, cu reţeta prescrisă de medic, ai posibilitatea să alegi medicamentul din lista de preparate care au aceeaşi substanţă activă, dar preţuri diferite.
  7. Farmacistul îţi va restitui un exemplar de reţetă. Alt exemplar este transmis de farmacist către CNAM, iar cel de-al treilea rămâne la medicul care prescrie reţeta.
  8. Reţeta pentru medicamente compensate este valabilă în toate farmaciile contractate de CNAM pe întreg teritoriul ţării.

În prezent lista medicamentelor compensate include 163 de denumiri comune internaţionale şi poate fi găsită:

  • la medicul de familie;
  • în farmacii;
  • pe site-ul cnam.md.

Vedeţi aici:

–  lista Denumirilor Comune Internaționale Compensate;
     –  lista Denumirilor Comerciale Compensate.

Informaţii despre medicamente compensate poţi obţine şi la numărul de telefon al CNAM – 0 800 99999.

Informație

Contactează-ne

Instituţia Medico-Sanitară Publică Centrul de Sănătate Drochia ANATOLIE MANZIUC.

cmf-drochia@mail.ru

blvd.N.Testimițanu 4/1Drochia

Registratura 0252 2 30 31
Anticamera  0252 2 27 88

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial